Funkční medicína

 

Funkční medicína je vědecky založený, integrativní a celostní přístup k péči o zdraví, který se zaměřuje na objevení a řešení hlavních, často společných příčin nemocí (např. zánět, dlouhodobý stres a jeho vliv atd.). Prostřednictvím nejen fyziologických a patofyziologických dějů pohlíží na lidský organismus jako na propojený systém, kde nerovnováhy v jedné oblasti mohou ovlivnit jeho celkový stav. Integruje vědecky podložené poznatky v oblasti výživy, cvičení a zvládání stresu, spolu s moderními diagnostickými přístupy a možnostmi testování. Cílem je podpořit komplexně celý organismus a dlouhodobě směřovat k jeho co možná nejlepšímu funkčnímu stavu, ať už jsou řešeny jakékoli zdravotní otázky, výzvy či problémy.

Důraz je kladen na porozumění celkovému životnímu stylu, genetice a prostředí klienta. Na základě těchto informací jsou poté vytvářeny personalizované plány a doporučení, včetně vhodné a cílené suplementace, pokud je potřeba. Tento přístup je velmi detailní a celostní a vyžaduje aktivní a motivovanou spolupráci klienta.

Funkční medicína je tedy doplňkem a podporou konvenční medicíny. V žádném případě nesměřuje proti jejím principům či terapiím, ani s ní nesoutěží.

Naopak, kráčí ruku v ruce v podpoře celkového zdraví klienta v různých obdobích jeho života.

 

Rovnováha 

Cílený přístup k výživě a případné suplementaci podpořený vědeckými poznatky je pro mě dlouhodobě velmi zásadní.

Je již velmi dobře zdokumentováno, že vhodnými a cílenými nutričními intervencemi a úpravou životního stylu lze výrazně přispět například k rovnováze mezi pro- a proti-zánětlivým nastavením organismu, zdraví našeho střeva a střevního mikrobiomu, optimální funkci nervového a kardiovaskulárního systému a mnoha dalším pozitivním systémovým změnám. Jedno doprovází a podmiňuje druhé. Výsledkem je potom zvýšení kvality života a možnost rozvinout a žít svůj potenciál.

Za pomoci cíleného a personalizovaného testování lze dnes získat mnoho cenných informací o dlouhodobém stavu našeho vnitřního prostředí – od střevního mikrobiomu a poměru omega-3 a omega-6 mastných kyselin až po adekvátní části naší genetické informace za využití moderních DNA testů.

Takto můžeme zjistit objektivní stav organismu, nastavit potřebné nutriční intervence včetně suplementů „na míru“ a výrazně přispět k tomu, aby systémové funkce našeho organismu fungovaly optimálně.

Za velmi důležité považuji využití čistých přírodních produktů ve spojení s moderním vědeckým přístupem.

Je také velmi důležité naučit se více o svém těle – například jak vnímat signály, které od něj dostáváme, naladit se na ně, objevovat je a radovat se z každé změny k lepšímu, které dosáhneme.

Funkční výživa

 

Funkční výživa je nedílnou součástí celostního přístupu funkční medicíny.

Samotná výživa tvoří podstatnou část léčebných protokolů funkční medicíny a představuje jeden z jejích nejzákladnějších nástrojů.

Také v rámci tématu funkční výživy máme dnes široké testovací portfolio, které lze využít (viz rubrika „Testování“).

Nejde o striktní tabulková doporučení, ale o vytvoření funkčního, personalizovaného, udržitelného, zdravého a také pozitivního přístupu ke stravě a výživě.

Je možná vhodné poznamenat, že „vedlejším účinkem“ funkční personalizované výživy rovněž v rámci protokolů funkční medicíny bývá přiměřená ztráta tělesné hmotnosti.

Mým oblíbeným tématem v tomto směru je mimo jiné přerušovaný půst, o jehož významných zdravotních benefitech se stále množí vědecké důkazy. Tento způsob stravování sama již delší dobu praktikuji a jsem s ním velmi spokojená.

Aneb výstižně dle Hippokrata:

„Nechť je tvé jídlo tvým lékem…“

 

 

 

Pokud máte zájem o další informace či objednání se na konzultaci, neváhejte mě kontaktovat.

 

Pro více informací o testech funkční medicíny přejděte sem.

 

 

 

Jak Vám mohu pomoci na Vaší cestě za zdravím?